Bath & Books!

In de voorjaarsvakantie (of krokusvakantie, hoe je het ook wil noemen) ben ik met twee vriendinnen naar Bath geweest. Deze stad ligt in Engeland, op iets minder dan anderhalf uur van London.

En ook al is het niet een hele grote stad (ongeveer 100.000 inwoners) – alsnog is er een rijk aanbod van prachtige boekhandels. Ook over de toeristische hoogtepunten zal ik ook nog iets noteren.

Topping Bath

Allereerst mijn grote favoriet: Topping. Deze keten (van in totaal vier winkels) hadden we ook al in ons vorige reisje naar Edinburgh ontdekt. Alleen al visueel is deze boekhandel prachtig. Ladders langs de boekenkasten, plus allerlei signed first editions die achter glas staan.

Topping’s Bath

Ik denk dat ik hier uiteindelijk de meeste boeken gekocht hebben. Leuk is dat ze hier ook ruime keuze hebben uit first editions hebben, die vaak ook nog gesigneerd zijn. Ik heb o.a. het gesigneerde kookboek van Giusepe (Great British BakeOff) gekocht.

Adres: York St

Waterstones

Dit is natuurlijk een van dé ketens in Groot-Brittanië. Wat ik hier altijd vind zijn de tafels die op thema ingericht zijn. Feministische literatuur, non-fictie, Young Adult, enz. Dit maakt het wel overzichtelijk en je ziet ook nog wel eens wat nieuws – dit in plaats van dat je alle kasten langs gaat en daardoor toch iets vluchtiger kijkt misschien.

Adres: 4-5 Milsom St

Waterstones

Skoob books

Een geweldige tweedehands boekenwinkel in de Guildhall market. Het ziet er op het eerste gezicht misschien een beetje onoverzichtelijk uit maar ook hier is het netjes ingedeeld en het aanbod is top. Er stonden flink wat boeken die bij de Waterstones of Topping’s nog voor de volle mep te koop waren.

Sowieso kun je in de Guildhall market heel leuk rondstruinen, in allerlei kleine winkeltjes. O.a. een hele leuke theewinkel.

Adres: 40 – 42 Guildhall Market

Persephone books

Mooie boekenwinkel met een bijzondere focus: alleen maar boeken geschreven door vrouwen. En alle boeken hebben een lichtgrijze kaft, met aan de binnenkant een hele mooie print. Niet helemaal mijn winkel uiteindelijk, daarvoor waren de boeken voor mij uiteindelijk toch te onbekend geloof ik.

Wellicht voor een volgende keer toch van tevoren naar het aanbod kijken en me daarin verdiepen. Jammer dat alleen al de catalogus 5 pond kostte.

Adres: 8, Edgar Buildings

Persephone books
De printjes achter de boeken zitten op het schutblad, binnen in het boek.

Mr B’s emporium

Deze boekhandel is al twee keer uitgeroepen tot de beste Indie boekhandel in Engeland, en is dit jaar in de running voor de derde titel. Geweldige details hier en daar, zoals het trappenhuis naar de eerste verdieping – het ‘behang’ is allerlei pagina’s uit Kuifje stripboeken.

Ook hier een grote boekenkast met tips van de medewerkers.

Adres: 13-15 John Street

Toerisme

Toch nog even een blokje met tips: wat is er allemaal verder te doen in Bath?

  1. Jane Austen Centre. Ietwat kitsch, en ik denk dat ik er wat meer van verwacht had. Maar het is alsnog leuk om er te zijn geweest. De gidsen verkleden zich als een personage uit haar boeken (moet je wel van houden) en je kunt je ook verkleden in de Regency stijl.
  2. Roman baths. Thermale baden die ooit door de Romeinen aangelegd zijn. Wel een tourist trap maar absoluut eentje die de moeite waard is. Wij vonden het erg bijzonder. Je kunt zelfs een beetje van het water proeven.
  3. Sweet little things. Wij hebben hier een afternoon tea gedaan. Heel instagramwaardig. Adres: 6 Lower Borough Walls
  4. Botanic gardens. In februari is er nog niet heel veel te zien maar ik kan me zo voorstellen dat het in het voorjaar (en de zomer) echt schitterend is.
  5. MadMax tours. Aanrader, we zijn in een dag rond de omgeving gegaan. Je gaat met een kleine bus (maximaal 15 deelnemers), dat vonden we zelf wel prettig. Op het programma van Tour 1 staan Stonehenge, Avebury, Lacock en Castle Combe. Voor Stonehenge moet je overigens nog extra 20 pond betalen (staat keurig op de site aangegeven). Tour: 70 pond.
  6. En ook nog: Royal Crescent (o.a. Bridgerton opnamelocatie). Volgens een collega is het museum dat in de gelijknamige straat zit ook erg leuk (wij zijn er zelf niet geweest).
The Roman Baths
Royal Crescent

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *