Al mijn favoriete series!

Boekenseries zijn bijzondere dingen: enerzijds is het heerlijk om te weten dat er nog delen aan zitten te komen in een serie – anderzijds: oei oei oei soms duurt het vreselijk lang voordat een nieuw boek uitkomt en moet je bijna een boek weer overnieuw lezen om jezelf eraan te herinneren hoe het verhaal ook alweer liep…

Deze blogpost gaat in ieder geval over mijn favoriete series, en het blijkt dat het dan vaak om fantasy of sci-fi boeken gaat. En in willekeurige volgorde hebben we dan…:

Outlander (Diana Gabaldon)

Een verpleegster gaat vlak na de Tweede Wereldoorlog met haar man op een tweede huwelijksreis in Schotland, nadat ze elkaar in de oorlogsjaren vrijwel niet gezien hebben. Ze raakt een steen (à la Stonehenge) aan en gaat twee honderd jaar terug in de tijd – de tijd waarin Schotland in een hevige strijd met de Engelsen verwikkeld was. En dan ontmoet ze Jamie…

Snufje feminisme, historisch, romantisch… De serie laat zich vind ik lastig indelen in een genre. En dat is een van de grote pluspunten wat mij betreft. Misschien zou je het zelfs, met een beetje – har har – fantasie een soort science-fiction noemen? Tijdreizen is namelijk niet echt alledaags te noemen natuurlijk.

Historisch gezien is deze serie in ieder geval super accuraat, en Gabaldon staat erom bekend dat ze per deel zeker drie jaar bezig is met de research. En dat is ook gelijk de reden dat het best wel lang duurt voor er een nieuw deel uitkomt. Geluk bij een ongeluk was dat tegen de tijd dat ik deze serie ontdekte er al acht boeken waren. Het negende boek Go tell the Bees that I have gone moet ergens eind dit jaar uitkomen – helaas wel in het formaat dat groter is dan de serie die ik heb staan. Uiteindelijk vind ik het dan niet erg om te wachten, een paar maanden extra kan er dan ook nog wel bij. En wie weet hoeveel boeken er uiteindelijk nog komen?

Afgezien daarvan is de verfilming op tv best goed gedaan naar mijn bescheiden mening en vind ik de personages over het algemeen passen bij het beeld dat je in je hoofd hebt (niet de volledige 100%, maar toch: een aardig percentage klopt voor m’n gevoel). Toch wel een dingetje in een wereld waarin de meeste boeken maar zeer matig verfilmd worden.

The broken earth trilogy (J.K. Jemisin)

Deze serie bestaat uit drie boeken: 1) The fifth season, 2) The obelisk gate, en 3) The stone sky. De personages in dit boek leven in de Stilness, een continent in de verre toekomst waar hevige seasons plaatsvinden. Deze seasons zijn feitelijk apocalyptische stormen die het leven van de mensen hel maakt, en hun leefomstandigheden soms generaties lang beïnvloeden.

Het is echt bijzonder lastig om de boeken in een notendop te beschrijven en de complexiteit van het plot, de personages, enz. echt recht te doen. Bepaalde personages, die Orogenes genoemd worden, hebben bijzondere vaardigheden die weer invloed hebben op hun omgeving. Essun is er een van deze orogenes. En wauw, wat is dit een bijzonder personage – en ook een die verre van perfect is. En wat mij betreft maakt dat het extra goed. Haar tocht door de drie verschillende boeken heen is eentje met regelmatig diepe dalen.

Nadeel van deze serie is wel dat je oprecht je best moet doen om alle verschillende concepten, definities en dergelijke goed bij te houden. Je moet gelijk vanaf het begin je aandacht erbij houden, anders denk je met enige regelmaat ‘huh… oja dat was zus of zo’.

Beetje een rommelig geschreven stukje zo? Wellicht, maar probeer deze serie absoluut. Overigens was de schrijfster in 2016 de eerste Afro-Amerikaanse winnaar van de Hugo prijs. Een ander boek van haar is How long ’till Black Future Month.

Alles van Brandon Sanderson

Brandon Sanderson is wat mij betreft de nummer 1 science-fiction/fantasy schrijver. De Rad des Tijds serie van Robert Jordan is door hem afgemaakt, nadat Jordan kwam te overlijden. Ik koop inmiddels alles van Sanderson blind, zonder ook maar enig idee te hebben eerlijk gezegd waar de serie over gaat.

Het Rad des Tijds dus (denk aan 14 delen van serieuze omvang), maar ook Skyward over Spensa, op een verre planeet die er altijd van gedroomd heeft om piloot te worden net als haar vader. Haar vader wordt echter gezien als verrader, maar de omstandigheden van zijn verraad zijn onduidelijk. Wederom drie delen.

Dan nog The Stormlight Archives. Zeven delen! En er komen meer! De personages zijn zo prachtig met elkaar vervlochten, het doet me wel eens denken aan Robin Hobb (= 20 delen en dan in boek 18 dingen nog terug zien komen uit deel 2). Alles staat met elkaar in verbinding. Er woedt in dit boek al jarenlang een oorlog in het land Roshar, maar waar komt deze oorlog uiteindelijk uit voort? The Way of Kings is een oud boek, waarin een bepaalde manier van leven beschreven wordt – en mogelijk ook de oorzaak van de oorlog.

Warbreaker is wat mij betreft een serie die onderschat wordt in het oeuvre van Sanderson. De hoofdpersoon Siri wordt door haar vader naar de God King gestuurd om met hem te trouwen – dat is de overeenkomst die haar vader met het land van deze koning gesloten heeft. Eerst zou haar zus Vivenna gaan, maar op het laatste moment besluit haar vader dat de zussen moeten ruilen. De God King en de leden van zijn hof zijn allemaal onsterfelijken met bepaalde krachten – uit kleur of uit breath. En juist doordat Siri geen training heeft gehad weet ze beter om te gaan met al het gekonkel aan het hof, en de gebeurtenissen die daar weer uit voortvloeien.

Childhood, Youth, Dependency (Tove Ditlevsen)

Het heeft even geduurd voordat ik deze serie een ‘favoriet’ kan noemen (en ik sta wellicht nog steeds ‘soort van’ in tweestrijd hierover) maar indrukwekkend is dit boek zeker. De schrijfster beschrijft in deze boeken haar levensloop en jeugd in Denemarken – en haar lange strijd met verslaving. Het is zeker geen lichte kost, maar het is op een manier geschreven die maakt dat het alsnog goed te lezen is.

Ik kan in ieder geval aanraden om de drie delen gebundeld te lezen, het hoort echt bij elkaar. De kaft van de editie die ik heb deed me trouwens ontzettend denken aan de illustraties die vaak bij de boeken van Tonke Dragt hoorden.

En natuurlijk: Bridgerton

Ok, toegegeven: je moet het met mate tot je nemen wat mij betreft. Na een boek neem ik weer even pauze – want: overdosis klef. De verfilming is natuurlijk, laten we eerlijk zijn, fantastisch. Historische fictie, in een nieuw jasje gestoken. De rode oortjes neem ik op de koop toe. Afgezien daarvan is het bij tijden heerlijk om een boek te lezen waarin het zeker weten goed komt met de personages.

Verfrissend is het sowieso dat mama Bridgerton niet een kopie is van mama Bennett à la Pride & Prejudice van Jane Austen. Ze heeft oprecht het beste voor haar kinderen over, en is een fijn personage (humor!). Sowieso is leuk in het eerste deel dat Daphne bepaalt niet een pushover is en gewoon tegengas geeft als de mannen menen dat ze een punt hebben.

YA series

  • The extinction trials (S.A. Wilson). Een van de weinige series waarbij de (niet afneembare) sticker op de cover gelijk heeft: een mix van Hunger Games en Jurassic Park. De hoofdpersoon leeft in een futuristische wereld waarin grondstoffen en ruimte steeds schaarser worden. Er wordt besloten een wedstrijd uit te schrijven om de wereld waar de dinosauriërs leven te kunnen gebruiken voor mensen. Heel spannend geschreven en oprecht vernieuwend. Heeft wat mij betreft te weinig aandacht gekregen in de pers/online.
  • The Red Queen (Victoria Aveyard). Ook weer personages met krachten, maar die in eerste instantie voorbehouden waren aan de mensen van adel. Tot ineens iemand met gewoon bloed het ook blijkt te hebben…
  • The Bone Season (Samantha Shannon). Van de schrijfster van The Priory of the Orange Tree – en deze serie was er al een tijd eerder nota bene. Het verhaal speelt in een futuristisch London waarbij verschillende bendes ondergronds de dienst uitmaken. Ook hier is het de bedoeling dat de heersende klasse bepaalde krachten heeft – en Paige niet. Deel 2 is The Mime Order, deel 3 The Song Rising. Deel 4 is inmiddels ook uit: The Dawn Chorus.
  • Eragon (Christopher Paolini). Technisch gezien zal het niet onder Young adult vallen maar toch een heel toffe serie die het verdient om genoemd te worden. Op zich kun je merken dat het zijn eerste boeken waren, maar hoe knap is als je bedenkt hoe oud de schrijver was toen hij deze serie schreef?

En wat is jouw favoriete serie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.