Wrap up oktober ‘ 20

Ojee, dit is wel een extreem late wrap up te noemen, zo halverwege november… Het is dan ook ontzettend druk op m’n werk, en een mogelijke kleine hernia maakt de dingen ook niet simpeler. Lang leve de fysio. Dus, without further ado, hier is de lijst van de maand oktober:

  1. Jane Eyre – Charlotte Brontë
  2. Tout le bleu du ciel – Mélissa Da Costa
  3. We blijven thuis – Stephanie Pander
  4. Starsight (Skyward #2) – Brandon Sanderson
  5. Rodham – Curtis Sittenfeld

Allereerst een klassieker voor mijn boekenclubje, ik heb wellicht wel eens eerder verteld dat we de ene keer een klassieker lezen – en daarna weer een moderne roman of non-fictie. Pride & Prejudice was me in dat kader uitstekend bevallen. Een vlotte schrijfstijl, mooi verhaal, goede personnages en zo voort.

Jane Eyre daarentegen was een ander verhaal – stijfjes, vrij langdradig hier en daar… Ik heb een aantal pagina’s diagonaal gelezen. Net als met Little Women is het wel goed om op te merken dat het voor die tijd zeer vooruitstrevend was, maar dat maakt het in de moderne tijd toch niet heel makkelijk om te lezen vond ik. Of word ik dan hier toch weer beïnvloed door een relatief moderne bewerking? De film van Greta Gerwig (Little Women) vond ik erg goed, de serie van Jane Eyre met Ruth Wilson (je weet wel, zij uit de serie Luther) was ook top.

Tout le bleu du ciel van Mélissa Da Costa daarentegen was een heerlijke tranentrekker, al zou je in eerste instantie wellicht niet verwachten dat “heerlijk” en “tranentrekker” in dezelfde zin worden gecombineerd. Hoofdpersoon Émile krijgt op 26 jarige leeftijd de diagnose Alzheimer en besluit er met een camper op uit te trekken, zonder dit aan zijn familie en vrienden te vertellen. Hij plaats online een oproepje voor gezelschap en gaat zo samen met Joanne op pad. Beiden hebben ze zo hun geschiedenis, en dit wordt door het boek heen ontrafeld. Je weet gewoon vanaf de eerste pagina al dat het niet goed af gaat lopen maar het verhaal is echt op een prachtige, integere, manier geschreven. Ik hoop erg dat dit boek vertaald gaat worden naar het Nederlands zodat jullie het ook kunnen lezen. In Frankrijk heeft het al een prijs gewonnen ook.

We blijven thuis van Stephanie Pander was even een prettig tussendoortje, ik had het overigens een dag voor de nieuwe lockdown uit de bieb gehaald… voorgevoel? Ze beschrijft prachtige plekjes in Nederland die ook het ontdekken waard zijn. Sowieso ben ik van mening dat “we” soms vergeten hoeveel mooie plekjes er wat dichter bij huis zijn, en van de plekjes die ze noemt heb ik er een aantal op mijn verlanglijstje gezet.

Als ik de laatste tijd een schrijver heb waarvan ik de boeken zo ongeveer ongezien koop is het Brandon Sanderson. Ooit ben ik aan zijn oeuvre begonnen met de Mistborn serie, waarin de hoofdpersonen bepaalde metalen kunnen manipuleren. Ook een goede om mee te beginnen als je niet zoveel fantasy leest. En daarbij, ik ben begonnen in de serie van het Rad des tijds van Robert Jordan (14 delen, *kwijl*), en deze is door Brandon Sanderson afgeschreven toen de eerstgenoemde overleed. En ik kan niet wachten op het vervolg van Warbreaker – had ik al gezegd dat ik deze schrijver onwijs goed vind?

In de Skyward serie is Spensa vast besloten om naar de sterren te vliegen, en de reputatie van haar vader te herstellen. Ze woont op een planeet waar de bevolking niet weg kan – er is een volk van aliens dat hen op de planeet wil houden. Ik zal hier verder geen spoilers weggeven, maar ga ook deze serie vooral lezen. Uitstekend tempo, mooie personages, en dikke cliffhangers! En let op het formaat van de boeken als je dat bestelt, anders moet je net als ik een boek omruilen… #muts. The Way of Kings is de volgende titel die ik van Sanderson ga lezen.

En last but not least, Rodham van Curtis Sittenfeld. Op de een of andere manier ben ik de laatste tijd al een paar boeken tegengekomen waarvan ik denk, had makkelijk 50 bladzijden korter gekund. Zo ook dit boek. Het onderwerp is wat mij betreft (natuurlijk) fascinerend, hoe was het met Hillary afgelopen als ze Bill Clinton niet ontmoet had? Hoe maf zou het voor Hillary zijn trouwens dat dit boek er tijdens haar leven is gekomen? Ik vind de persoon in ieder geval erg interessant, ik denk oprecht dat mensen haar niet op waarde willen/kunnen schatten omdat ze redelijk koel/kil overkomt. Ongeïnteresseerd, onverschillig? Evenzogoed, alles wat ik over haar gelezen/gezien heb wijst er op dat dit echt een stoere vrouw is, met kennis van zaken.

Ik zou zeggen dat mijn eindoordeel voor dit boek 3,5*** is. Het had korter gekund, en hier en daar vond ik sommige stukken redelijk onnavolgbaar. Afgezien daarvan is het prettig geschreven, maar was ik ook blij dat ik het van de bibliotheek had.

Wat zijn de boeken waar ik naar uit kijk? Ik heb de laatste jaren wel een Amerika fascinatie (vorige zomer ben ik in Florida geweest, mijn eerste keer in de V.S.) en deze zet zich voort. De dikke pil van Jill Lepore ligt hier voor me klaar, en ik heb bij de dames van van der Velde de autobiografie van Barack Obama ook al gereserveerd. Dan komt hij hier naast zijn ega in de kast te staan 😉

Ook Yaa Gyasi wil ik graag nog lezen, Verheven Koninkrijk. Conjure women van Afia Atakora, De verkeerde vriend van Gert-Jan van den Bemd, De Ardennen van Hans Olink – het is weer een eclectisch stapeltje wellicht. Eerst maar eens How to read literature like a professor van Thomas C. Foster uitlezen, en oja Les nuages de Magellan van Estelle Faye (Franse science-fiction) ook nog…! Het is zo druk op school soms dat ik weinig focus heb om te lezen.

79 boeken gelezen dit jaar! Ga ik de 100 nog halen denk je?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *