Wrap up augustus ’20!

En zo was het ineens september… de dagen van 30 graden lijken ineens heel ver. Al weet het weer af en toe niet zo goed wat het programma is. De ene dag is het heerlijk weer, de dag erna staat er alleen maar regen op het programma…

En kunnen we wellicht mijn wrap up van augustus ook typeren – van het ene genre naar het andere!

  1. De ballade van slangen en zangvogels – Suzanne Collins
  2. Hamnet – Maggie O’Farrell
  3. Les yeux couleur de pluie – Sophie Tal Men
  4. De herrezen draak – Robert Jordan
  5. The other Bennet sister – Janice Hadlow
  6. Skyward – Brandon Sanderson
  7. The sin eater – Megan Campisi
  8. Het wit en het purper – Willemijn van Dijk
  9. Cliffrock Castle – Josephine Rombouts
  10. Sakura, hoe een Engelsman de Japanse kersenbloesem redde – Naoko Abe

Tien boeken! Zo red ik het wel met de 100 boeken dit jaar haha. Young adult, historische fictie, non-fictie, science fiction fantasy…

De ballade van slangen en zangvogels van Suzanne Collins viel me enigszins tegen. De toegevoegde waarde van dit boek voor de serie is ook iets wat onduidelijk blijft, aangezien we allemaal weten (als je de serie gelezen hebt, dat is) hoe het afloopt met het personage Coriolanus Snow. Eens een eikel, altijd een eikel is misschien de juiste samenvatting van dit boek. Positief punt: het is interessant om te weten hoe de samenleving eruit zag in het Capitool, en wat andere achtergrondinformatie. Maar uiteindelijk had het boek zeker 100 pagina’s korter kunnen zijn. Ik beken, hier en daar heb ik ‘diagonaal gelezen’.

The sin eater – Megan Campisi

Een ander boek waar ik niet zo goed van weet hoe ik deze moet beoordelen is The sin eater van Megan Campisi. Het idee is super interessant: een sin eater is iemand die de zondes van een overleden persoon eet zodat deze met een schone lei naar de hemel kan. Allerlei soorten eten staan symbool voor een bepaalde zonde; als iemand heel ijdel was wordt dit gegeten, als de persoon heel gierig was weer wat anders. En zo voort. De hoofdpersoon van het boek raakt aan lager wal als haar ouders overlijden, en na de diefstal van een brood wordt ze veroordeeld tot ‘sin eater’. Door deze veroordeling komt ze eigenlijk buiten de maatschappij te staan, een sin eater mag namelijk eigenlijk niet aangekeken worden.

Ze komt op zeker moment een aantal keren in het kasteel van de koningin om het ritueel uit te voeren voor overleden en komt zo op het spoor van een complot. Super spannend op het eerste gezicht, maar uiteindelijk sputterde het verhaal een beetje richting een einde.

Hamnet haalde het voor mij persoonlijk niet bij de jubelende recensies die ik gelezen heb op Goodreads en Instagram. Ik weet niet of ik simpelweg de focus niet op kon brengen, of dat het gewoon even niks voor me was. Het gegeven is op zich interessant, want wat weten we eigenlijk van de familie van Shakespeare? Er schijnt zelf discussie te zijn over wat nou precies de naam van zijn vrouw was. Het verhaal kwam maar langzaam op gang, en ook het einde vond ik toch ietwat verwarrend. Wellicht later nog eens proberen.

Ook Het wit en het purper van Willemijn van Dijk heeft een historische achtergrond: het gaat over de vrijgemaakte slaaf Pallas die carrière maakt in het Rome van keizer Claudius. Gekonkel, politiek, familiedrama’s – genoeg om door te lezen! Hier en daar vond ik het wel wat langdradig, maar dit is zeker een fijn boek om te lezen.

Het boek waar ik bij tijden echt om gelachen heb is Cliffrock castle van Josehpine Rombouts. Ik wist eerst niet zo goed wat ik er van zou gaan vinden, aangezien dit boek best wel een bestseller is geweest – en regelmatig valt het dan een beetje tegen toch op de een of andere manier. Josephine Rombouts besluit met haar man en twee kinderen te verhuizen naar Schotland om te ontsnappen aan de drukte in Nederland. Eenmaal in Schotland besluit ze om te solliciteren op een baan als huishoudster op een Schots kasteel. Ze noemt nergens de naam van het gezin waar ze voor werkt, laat staan de naam van het kasteel maar dat mag de pret zeker niet drukken.

Heerlijk in de achtertuin van mijn oom en tante lezen

Bij tijden denk je echt ‘dit kan niet waar zijn’ omdat het zo ver van je dagelijks leven af staat en toch is het natuurlijk echt gebeurd. Heel humoristisch geschreven door de schrijfster ook. Je kunt het niet helpen dat je af en toe hardop moet lachen. Inmiddels zijn er in deze serie nog twee boeken geschreven, waarbij het laatste deel gaat over hoe ze eigenlijk überhaupt in Schotland terecht zijn gekomen. Ik moet eerlijk toegeven, dit is wel een boek dat ik ga ‘doseren’. Het eerste deel heb ik bij mijn oom en tante gelezen, en mijn tante heeft het tweede deel ook liggen. Als ik daar weer eens ga logeren, ga ik deze lezen – ik ga er eerst niet naar op jacht. Misschien ben ik een beetje bang dat ik dan een overdosis krijg?

Het boek van Naoko Abe over Collingwood Ingram, en de kersenbloesems van Japan, is ook een aanrader. Je zou je nooit gerealiseerd hebben van tevoren hoezeer de geschiedenis van Japan vervlochten is geraakt met die van de kersenbloesem. Ook had ik nooit gedacht hoeveel verschillende variëteiten daar wel niet van zijn. Het was in eerste instantie een wat onverwacht onderwerp maar ik heb de gok gewaagd naar aanleiding van de recensie in NRC waar het boek vijf sterren kreeg. Dat geef ik er dan zelf weer niet voor, maar het komt zeker tot vier stuks.

Maar de twee toppers van deze maand zijn echt The other Bennet sister van janice Hadlow en Skyward van Brandon Sanderson. Janice Hadlow heeft een stoeptegel van een boek geschreven – het is echt een dikke pil. Het gaat over die ene zus van de Bennet familie uit Pride & Prejudice die eigenlijk nooit echt in de schijnwerper heeft gestaan. En als ze al eindelijk eens naar voren kwam dan was het niet echt op de meest positieve manier… In dit boek krijgt ze eindelijk de aandacht die ze verdient. Hier en daar heb ik, eerlijk is eerlijk, wel eens gedacht “ok, dit kan wat korter” maar het schijnt een thema te zijn deze maand 🙂 Maar afgezien daarvan, wauw wat een heerlijk boek. Je krijgt een beetje meer de achtergrond mee van een vrouw die het moeilijk vond om op de voorgrond te treden en tot bloei te komen.

En Skyward van Brandon Sanderson dus. Eigenlijk lees ik nog niet eens zo lang fantasy en/of science fiction maar van deze schrijver koop ik de boeken inmiddels blindelings. Ik heb nog niet een boek gelezen dat me tegenviel of dat ik niet in zeer korte tijd had uitgelezen. Dit boek gaat over Spensa, die al haar hele leven net als haar vader piloot heeft willen worden. Haar volk strijdt al generaties lang tegen een soort buitenlands wezen, waardoor ze de planeet niet kunnen verlaten. Als haar vader in deze strijd een verrader lijkt te zijn geweest, wordt het heel moeilijk voor Spensa om haar grootste droom te kunnen vervullen. En jeej, er komen nog twee boeken! Of geen jeej haha want dat betekent weer heel lang wachten. Google ook vooral niet wanneer deze uitkomen zou ik zeggen, al kwam ik wel een geinige thread op Reddit tegen: eerst dit boek, dan dat boek, daarna komt waarschijnlijk deze (etc.). Dus waarschijnlijk is het schema van Sanderson al vol tot 2030? Overigens heeft deze schrijver het Rad des tijds van Robert Jordan afgeschreven toen deze laatste overleed. En in die serie ben ik in boek 4 van 14……..

Van dit boek genoot ik in mijn eigen tuin, heerlijk aan de zijkant van mijn huisje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *