Wrap up juli ’20

Wrap up juli

  1. Pride & Prejudice – Jane Austen
  2. Miss Austen – Gill Hornby
  3. Woestijnnomaden. Trektocht door de woestijn – Arita Baaijens
  4. De Grote Jacht (Het Rad des Tijds #2) – Robert Jordan
  5. Dear Edward – Ann Napolitano
  6. Tropenbruid – Susan Smit

Deze maand heb ik minder gelezen dan in juni – bijna de helft minder. Toch zaten er twee dikkerds tussen, waardoor een en ander wat langer geduurd heeft logischerwijs. Ook heb ik een boek eventjes opzij gelegd (De Wereld Van Gisteren, Stefan Zweig) omdat ik daar momenteel maar moeizaam doorheen kom. Echt heel interessant, maar ik ga een andere keer weer verder denk ik. 

Twee boeken vond ik drie sterren waard, Miss Austen en Tropenbruid. Al moet ik bij de laatste zeggen dat ik voor sommige gedeeltes van het boek misschien maar twee sterren uit zou delen (bij gebrek aan een ander beoordelingssysteem). Zeker, het idee en de historische achtergrond van deze roman zijn meer dan de moeite waard. Hoe ging dat in z’n werk, zo met iemand trouwen die je niet kent en dan ook nog eens naar een land waar je nauwelijks iets vanaf weet – direct vanuit het weeshuis? Toch zijn er dingen in het verhaal die voor m’n gevoel dan wel niet af waren, dan wel lichtelijk ongeloofwaardig. Ik kan hier niet zoveel over zeggen zonder de afloop van het verhaal te verklappen, maar ik vond het einde niet werken. Dan had het boek dikker moeten zijn en iets meer weggeven over de twee hoofdpersonen. De eindconclusie: veelbelovend, maar slaat uiteindelijk de plank mis. Een beetje een genade zesje…

Miss Austen had ook hier een beetje last van hetzelfde probleem: veelbelovend wederom, maar de blurb op de achterkant klopt een en ander te veel op. Je denkt eerst, ooeeeh een rel met Jane Austen – wat zou het kunnen zijn?? Maar uiteindelijk… Wel knap gedaan van de schrijfster dat ze de schrijfstijl van die tijd weet te benaderen en dat het hele Austen verhaal bekeken wordt vanuit een ander lid van de familie. Afgezien daarvan haalde dit boek het maar net voor mijn gevoel. En daardoor heb ik het een klein beetje diagonaal gelezen hier en daar. Binnenkort maar beginnen in “The Other Bennet Sister” van Janice Hadlow? Zou grappig zijn om de Austen leesserie voort te zetten 😉

De twee toppers van deze maand waren Dear Edward van Ann Napolitano en Pride & Prejudice van Jane Austen. De eerste gaat over een jongen die als enige een vliegtuigramp overleeft, waarbij zijn ouders en oudere broer om het leven komen. Zijn (ongewenst kinderloze) oom en tante vangen hem op. Het boek beschrijft hoe Edward omgaat met de gevolgen van de ramp, maar ook hoe anderen in zijn omgeving hiermee omgaan. Zo ontvangt hij veel brieven van nabestaanden van de andere omgekomen passagiers. Het tempo ligt vrij laag in dit boek, maar dat zet ook aan tot nadenken en is dus echt geen probleem. Je vraagt je ook af hoe het gegaan is met de Nederlandse jongen die een aantal jaren geleden ook de enige was die een vliegramp overleefde…

Pride & Prejudice lezen in de haven van Vannes, op vakantie

Pride & Prejudice is ook echt met recht een klassieker. Waar ik ietwat moeite had met Little Women – de Nederlandse vertaling van de titel (‘onder moeders vleugels’) zegt echt alles – is dit een heerlijk geschreven boek. Alle mores en ‘regels’ die er in die tijd waren, pfff. Als ongetrouwde vrouw had je het bijzonder zwaar.

Tuurlijk, je weet allang hoe een en ander gaat verlopen maar toch zat ik het met spanning te lezen. Raar eigenlijk. Je wordt echt meegesleept in het verhaal en krijgt sympathie voor de personages (of niet… mr Collins iemand?). Ik heb het in een week uitgelezen en kijk uit naar een volgend boek van Jane Austen. Iemand een tip met welke ik zou moeten beginnen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.