Librairie

Na een heerlijke week in Bretagne door te hebben gebracht, is het hoog tijd om een blog te schrijven over de boekenwinkels daar! En daar hebben ze in Bretagne zeker kaas van gegeten. Ik heb ‘librairies’ bezocht in Vannes, Josselin en Nantes, en er menig uurtje ‘gesneupt’ zoals we dat hier in het noorden zeggen (sneupen = rondneuzen).

Laat ik beginnen met Vannes. Eerst ben ik naar ‘Le silence de la mer’ gegaan, dat in hartje historisch centrum te vinden is. Het leuke aan Franse boekhandels is dat ze, afgezien van de FNAC (grote keten), allemaal een andere indeling hebben. De ene maakt een punt van een grote tafel met Franstalige literatuur, weer een andere mikt alle moderne literatuur (en dan van alle oorsprong) door elkaar. Weer een ander concentreert zich op kunst, en zo voort. Le silence de la mer is echt een pijpenlaatje, en dus niet heel breed. Hier lag alles ‘door elkaar’, en voor mezelf vind ik dat minder handig omdat ik als docent Frans op zoek ben naar echt Franstalige auteurs. Niet een enorme winkel, maar zeker wel goed gesorteerd.

Libraire Cheminant (Vannes)

Verder heb je in Vannes de boekhandel Cheminant, een winkel die er op het eerste gezicht helemaal niet zo groot uit ziet maar toch een heel eind naar achter doorloopt en maar liefst twee verdiepingen telt. Literatuur, reizen, kunst, pennen en stiften, spelletjes en kaarten… Voor iedereen is er wat te vinden. Van de twee vond ik deze denk ik het leukste, ook omdat er zoveel te zien en te bekijken valt.

En bij Cheminant heb ik uiteindelijk ook de grootste buit binnen gehaald. Blijkbaar had ik een dusdanige stapel in m’n mandje dat een mevrouw zich genoodzaakt voelde daar een opmerking over te maken haha. Maar even genoemd dat ik docent Frans ben… (goed excuus toch?).

In Josselin ben ik eventjes binnen geweest bij een soort antiquaire/boekenwinkel, waar de eigenaar zeer opgelucht was dat ik een aardig mondje Frans sprak 😉 Het kasteel in dit plaatsje is een aanrader trouwens!

Josselin – alle boeken buiten keurig in plastic folie verpakt en met de auteur erop geschreven

In Nantes waren er ook twee prachtige boekhandels. ‘Coiffard’ en ‘La bouquinerie Nantaise’. Bij de eerste was het echt erg grappig dat de twee ‘filialen’ van Coiffard letterlijk tegenover elkaar zaten, en dat ik met een boek dat ik bij ‘deel 1’ had gevonden, naar de overkant mocht lopen en het daar evt. afrekenen. Een en ander was wel krap opgesteld, maar als je daar tegenover zet dat alle kasten van prachtig hout waren en dat er zelfs een deel van de plank verschoven kon worden… dat compenseert heel behoorlijk 🙂

Librairie Coiffard (Nantes)

La bouquinerie nantaise was wat mij betreft echt geweldig. Qua literatuur waren ze sterk vertegenwoordig, andere categorieën waren echt wel wat minder. Ze hadden vrij veel nieuwe romans, en ik ben – enigszins – losgegaan. Ik bedoel, ga als docent Frans maar eens boeken van E 3,30 laten liggen die een winkel eerder voor 8 euro verkocht werden…

Nantes

Qua Engelstalige boeken zou ik m’n adem niet inhouden over het algemeen in een Franse boekhandel. Eigenlijk heeft elke serieuze boekhandel wel een paar planken met een redelijk aantal boeken, maar echt nieuw is het zelden. De enige die tot nu toe het allerbeste assortiment had in dat geval is Mollat in Bordeaux geweest. Wellicht gaat dit nog veranderen in de toekomst, ondanks de clichés “Fransen spreken niet een woord over de grens” spreken de jongere generaties dit toch wel beter dan gedacht. En wat kun je nou met clichés eigenlijk? Daar hebben we hier ook wel aardig ‘last’ van bij tijden.

Uiteindelijk heb ik 56 cm aan boeken gescoord 😀 over de uiteindelijke buit volgt nog een andere post…

In Coiffard met het verplichte mondkapje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *