Wrap up juni ’20

Het is alweer 13 juli! Ik ben nog gisteren een paar uur bezig geweest met het maken van deze nieuwe site om er vervolgens achter te komen dat ik te haastig ben geweest … de site activeert pas na 24 uur haha. Nou ja, ik heb even geduld moeten hebben dus – en het was een goed moment om nog even na te denken over de boeken die ik gelezen heb in de maand juni. Maar liefst 11 stuks. Ik las onlangs een blogpost van iemand op Instagram die meestal 20 boeken per maand leest – hoe dan?? Ik krijg over mijn tempo vaak al opmerkingen over hoe ik dat voor elkaar krijg 🙂

 1. Het oog van de Wereld (Rad des Tijds #1) – Robert Jordan
 2. Nachtvlinder – Teske de Schepper
 3. The left hand of darkness – Ursula K. Le Guin
 4. De waterdanser – Ta-Nehisi Coates
 5. West – Carys Davies
 6. Winter in paradise – Elin Hilderbrand
 7. What happens in paradise – Elin Hilderbrand
 8. Verborgen plekken – Sarah Baxter
 9. Huis van aarde en bloed (Crescent City #1) – Sarah J. Maas
 10. Aria – Nazanine Hozar
 11. The Mercies – Kiran Millwood Hargraven

Ik ben wel echt fan van Brandon Sanderson (lees de Mistborn serie alsjeblieft!) en ik had al gelezen dat hij de serie van het Rad des Tijds van Robert Jordan had afgeschreven toen deze laatste overleed.

En hoe heerlijk is het dat deze serie uit maar liefst 14 boeken bestaat…! Ik ben op moment van schrijven al aanbeland in boek 3, en het zijn geen kleintjes. Wees je ervan bewust dat er niet heel vreselijk veel tempo in de boeken zit tot nu toe, misschien komt dat nog – het zijn alsnog geweldige boeken. Wat een moeite gaat er in het schrijven van zo’n serie zitten als je zoveel delen hebt. Het doet me wel denken aan Robin Hobb, mijn hoofd tolde bij tijden bij het idee dat dingen uit boek 1 nog terugkomen zoveel delen later… 

Andere opvallende boeken deze maand (en dan niet zo positief wellicht) waren “West” van Carys Davies en “Aria” van Nazanine Hozar. Beide zijn heel positief beoordeeld in recensies en ik kwam er simpelweg niet goed in. Vooral bij de laatste heb ik, zoals een vriendin dat altijd heel mooi zegt, “diagonaal” gelezen. Het concept was op zich sterk, en ik vind Iran een super interessant land (met dank aan Thomas Erdbrink), maar het komt totaal niet uit de verf. Heel eerlijk gezegd vond ik Aria soms ronduit een irritant personage. “West” is misschien een boek waar ik later wat anders over ga denken, maar nu vond ik het vooral onduidelijk. Filosofisch idee, maar matig uitgewerkt. 

In het kader van lekker lezen en ontspannen zijn de boeken van Elin Hilderbrand een dikke aanrader. Voor mensen die Lucinda Riley fijn vinden lezen, dan deze boeken zeker ook. Ik weet dat ik het pulp heb genoemd (en daarmee mensen onwijs tegen het zere been heb geschopt) – inmiddels kan ik m’n mening natuurlijk bijstellen en dat heb ik ook wel gedaan. Het is niet een serie die ik zou willen kopen, de bibliotheek is prima wat mij betreft – maar ze maakt veel goed met de historische achtergrond in mijn ogen. De boeken van Elin Hilderbrand hebben genoeg plot en verhaal om een en ander gaande te houden, en na een zwaar/moeilijker boek is dit wel een verademing. Het speelt op de Amerikaanse Virgin eilanden, dus ook fijne tropische omgeving haha. 

“The Mercies” van Kiran Millwood Hargrave is ook eentje voor de bibliotheek zou ik zeggen. Ik vond het idee echt supergaaf, want gebaseerd op waargebeurde feiten! In 1621 is op het Noorse eiland Vardø een grote storm geweest en daarna hebben heksenvervolgingen plaats gevonden… Ze heeft absoluut haar research goed gedaan, en een meeslepend verhaal geschreven maar hier en daar vond ik het niet helemaal ‘af’ en hadden dingen meer uitgewerkt mogen worden (zoals een aantal personages). Ik denk dat het een dikker boek had mogen/kunnen zijn. Neemt niet weg dat het een fijn boek is, ik had het wel snel uitgelezen.

Een van de tofste boeken die ik in juni heb gelezen is absoluut “Huis van aarde en bloed” van Sarah J. Maas. De recensies waren heel wisselend, de ene vindt het absoluut geweldig en de volgende persoon heeft zoiets van ‘complete bagger’. Ik heb dus toch maar even afgewacht tot ik het boek in de bieb zag liggen, waar het overigens neergezet wordt als Young Adult. Wat het zeker niet is wat mij betreft. Gek eigenlijk, ik neem aan dat in een catalogus of iets dergelijks wel aangegeven wordt in welke categorie iets valt? 

En ook al herken je dingen uit haar eerdere werk, het is in ieder geval een fijne afwisseling met haar andere boeken – ik vind ze geweldig dus begrijp me niet verkeerd, maar hier en daar valt ze een beetje in herhaling wat sommige beschrijvingen betreft. Of moet ik dat onder haar stijl scharen? Het begin is ietwat “hmmm” (ik weet oprecht niet hoe ik het anders moet omschrijven haha) maar daarna gaat het tempo als een raket! Het komt als een hele realistische wereld over vind ik, ik had in ieder geval geen moeite om me het voor te stellen. Het is een dikke pil, maar het is absoluut de moeite waard! Wel heel jammer dat je voor een nieuw deel dan weer heeeel lang moet wachten voor je gevoel 😉 

Ik had nog wel een veeeel groter stuk kunnen schrijven, maar dan wordt het wel erg lang… 😉 Als je nog iets wil weten over een van de genoemde titels, laat het me weten!

Wat was een boek van de afgelopen maand dat je zou afraden, of aanraden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *